مطبوعات عربی: از غزه تا خارطوم؛ بحران اخلاقی جهان معاصر در برابر رنج انسان‌ها

گزارش‌های مطبوعات عربی امروز به‌طور گسترده بر دو بحران انسانی در غزه و سودان تمرکز داشتند؛ دو تراژدی که تحلیل‌گران آن را نماد فروپاشی اخلاق در جنگ‌های عصر حاضر می‌دانند.

روزنامه «شرق الأوسط» در گزارشی تحلیلی با عنوان «ترور انسانیت انسان»، میان جنگ اسرائیل علیه غزه و درگیری‌های داخلی سودان مقایسه‌ای انجام داده و نوشته است: «اگرچه ریشه‌ها و بازیگران این دو جنگ متفاوت‌اند، اما وجه مشترک آن‌ها، کشتار، گرسنگی و آوارگی انسان‌هاست.»

این روزنامه می‌نویسد که توجه رسانه‌های جهانی در روزهای اخیر از غزه به سمت سودان جلب شده است، با این حال، هر دو جنگ چهره‌ای واحد از فاجعه انسانی را بازتاب می‌دهند.

در ادامه آمده است که «حرص قدرت و ثروت»، خودخواهی رهبران محلی و دخالت بازیگران خارجی از مهم‌ترین عوامل تداوم این بحران‌هاست.

شرق الأوسط نتیجه می‌گیرد که رنج انسانی در غزه و سودان فراتر از ارقام و آمار است و نشان‌دهنده بحران عمیق اخلاقی و بی‌مسئولیتی جامعه جهانی در برابر جنایات جنگی است؛ چه آن جنایات توسط یک نیروی اشغالگر در غزه صورت گیرد، چه به‌دست نیروهای داخلی علیه مردم خود در سودان.

در همین راستا، روزنامه «الخلیج» در گزارشی با عنوان «نه به قیمومت بر غزه»، به کنفرانس استانبول با حضور هفت کشور اسلامی امارات، ترکیه، عربستان سعودی، قطر، اردن، پاکستان و اندونزی پرداخت که با محوریت آینده سیاسی غزه پس از آتش‌بس برگزار شد.

این روزنامه تأکید کرده است که شرکت‌کنندگان در کنفرانس، هرگونه قیمومت خارجی بر غزه را رد کرده و بر ضرورت اداره این منطقه توسط ملت فلسطین و نهادهای منتخب آن تأکید کردند.

الخلیج هشدار داده که مرحله پس از جنگ ممکن است شکل جدیدی از سلطه را به همراه داشته باشد — از قیمومت سیاسی و انسان‌دوستانه تا ایجاد نهادهایی چون “شورای صلح” یا “اداره موقت بین‌المللی” — که به تعبیر روزنامه، «بازتولید اشغالگری در پوشش نجات» خواهد بود.

این روزنامه در پایان نوشت: «هیچ طرح صلحی بدون تضمین حق ملت فلسطین در تعیین سرنوشت و تشکیل کشور مستقل نمی‌تواند صلحی عادلانه و پایدار باشد. صلح واقعی تنها با پایان اشغالگری ممکن است.»

Live
Hide picture