سونامی بازداشت‌ها در کوردستان؛ بی‌خبری از سرنوشت هفت شهروند کورد در پنج شهر


در پی ادامه بازداشت‌های گسترده در کوردستان، منابع حقوق بشری از بی‌خبری از سرنوشت دست‌کم هفت شهروند کورد در شهرهای بوکان، پیرانشهر، مهاباد، شنو و مریوان خبر می‌دهند. این بازداشت‌ها عمدتاً توسط نیروهای وزارت اطلاعات و بدون ارائه حکم قضایی صورت گرفته است.

به گزارش شبکه حقوق بشر کوردستان، از تاریخ ۱۰ تیر تا ۱ مرداد ۱۴۰۴، نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی دست‌کم هفت شهروند کورد به نام‌های یونس شریفی، خدر رسولی، کلارا رسولی، کاوه رحیمی، حسن اسکی بغدادی، محمد پروازه و امیر امجدی را در شهرهای مختلف بازداشت کرده و به مکان‌های نامعلومی منتقل کرده‌اند.

بر اساس این گزارش، محمد پروازه، ساکن روستای «نی» مریوان، روز چهارشنبه ۱ مرداد، در جاده این روستا بازداشت شد.
پیش‌تر نیز یونس شریفی در شنو و حسن اسکی بغدادی، شهروند ۴۲ ساله اهل پیرانشهر، به ترتیب در روزهای ۳۰ و ۲۹ تیر بدون ارائه حکم قضایی بازداشت شده بودند.

در مریوان، امیر امجدی در تاریخ ۲۷ تیر هدف بازداشت نیروهای وزارت اطلاعات قرار گرفت.

از سوی دیگر، در مهاباد، نیروهای امنیتی در شب ۱۹ تیر، با یورش به منزل خانوادگی خدر رسولی، زندانی سیاسی سابق ۶۹ ساله، او و دخترش کلارا رسولی، ۳۹ ساله، را بازداشت و به بازداشتگاه اداره اطلاعات اورمیه منتقل کردند.

این دو از بستگان (پدر و خواهر) نزدیک کارو رسولی، عضو رهبری حزب دمکرات کردستان ایران، معرفی شده‌اند.

رسانه‌های وابسته به نهادهای امنیتی در روزهای اخیر این دو بازداشتی را متهم به «جاسوسی برای اسرائیل» کرده و وعده انتشار ویدیوهایی از «اعترافات» آن‌ها را داده‌اند؛ ویدیوهایی که از نگاه نهادهای حقوق بشری، اغلب تحت فشار و اجبار ضبط می‌شوند.

در بوکان نیز از سرنوشت کاوه رحیمی، شهروند ۴۰ ساله‌ای که روز ۱۰ تیر در منزل خود بازداشت و به اورمیه منتقل شده، هیچ اطلاعی در دست نیست.

آمارهای شبکه حقوق بشر کوردستان نشان می‌دهد که از زمان حمله نظامی اسرائیل به ایران و اعلام آتش‌بس، بیش از ۳۳۰ شهروند کورد در شهرهای مختلف کوردستان، تهران و خراسان شمالی بازداشت شده‌اند.

در این مدت، ده‌ها فعال مدنی و سیاسی، زندانیان سیاسی سابق و اعضای خانواده فعالان خارج از کشور نیز به مراکز امنیتی احضار و برای ساعت‌ها بازجویی شده‌اند.

با وجود ادعای برخی مقامات قضایی درباره آزادی تعدادی از بازداشت‌شدگان با قرار وثیقه، منابع حقوق بشری می‌گویند بخش قابل توجهی از این افراد همچنان در بازداشتگاه‌های امنیتی و بدون حق ملاقات یا دسترسی به وکیل، در شهرهایی چون اورمیه، سنه، کرماشان، تهران، ایلام و بجنورد نگهداری می‌شوند.

Live
Hide picture