تونجر باقرخان: لگد انداختن به زبان مادری ما باید پایان یابد

هم‌زمان با تداوم بحث‌ها درباره راهکارهای دستیابی به صلح و دموکراسی در ترکیه و در پی اعلام آمادگی حزب کارگران کوردستان برای صلح، تونجر باقرخان رئیس‌مشترک حزب برابری و دموکراسی خلق‌ها (دم پارتی)، با انتقاد از وضعیت موجود در دستگاه قضایی و نهادهای امنیتی ترکیه، خواستار اقدام عملی برای حل مسئله کورد شد.

روزنامه “ینی‌اوزگور پولیتیکا” سخنرانی اخیر باقرخان را بازتاب داده که در آن نسبت به ادامه بازداشت صلاح‌الدین دمیرتاش، رئیس‌مشترک پیشین حزب دموکراتیک خلق‌ها (هـ.د.پ) با وجود حکم دادگاه حقوق بشر اروپا برای آزادی او، واکنش نشان داده و تأکید کرده است: «دادگاه آشکارا مرتکب جنایتی بزرگ می‌شود. این جزم‌اندیشی و شرمساری باید پایان یابد.»

از زمین گذاشتن سلاح تا به رسمیت شناختن اراده کوردها

باقرخان با اشاره به تشکیل کمیسیونی جدید در پارلمان ترکیه گفت: «این کمیسیون نباید صرفاً بر خلع‌سلاح تمرکز کند. هدف باید یافتن راه‌حلی دموکراتیک برای مسئله کورد باشد. اراده برای رفع موانع، کلید صلح است. چنین کمیسیونی می‌تواند الگویی برای صلح در کل ترکیه باشد، مشروط بر آنکه روند را با قانون مهر و موم کنند.»

او افزود: «بوروکراسی امنیتی و قوه قضائیه باید در هماهنگی با روند صلح عمل کنند. اکنون که ترکیه مدعی تعهد به صلح است، دستگاه قضایی نیز باید تصمیم‌هایی در این راستا اتخاذ کند؛ اما متأسفانه هنوز رویکردی ایستا و نظاره‌گرانه دارد.»

نقد به عملیات نظامی همزمان با گفتگو

رئیس‌مشترک دم‌پارتی همچنین نسبت به تلاش برخی محافل برای مختل کردن فرآیند صلح هشدار داد و گفت: «وقتی هنوز پس از پخش تصاویر سوزاندن سلاح‌ها، عملیات نظامی ادامه دارد، وقتی اعلامیه‌های تسلیم پخش می‌کنند، وقتی حتی نفس کشیدن کوردها در سوریه را برنمی‌تابند و وقتی زنی باردار صرفاً به‌خاطر گوش دادن به موسیقی کوردی لگد می‌خورد، چطور می‌توان از صداقت در روند صلح سخن گفت؟»

زبان مادری و کرامت انسانی

باقرخان صراحتاً خواستار پایان دادن به سیاست‌های سرکوبگرانه علیه زبان و هویت کوردی شد و گفت: «قانون باید خصومت با زبان کوردی را محکوم کند. لگد انداختن به زبان مادری ما باید پایان بگیرد. باید تیترهایی زده شوند که نه جنگ، بلکه صلح را ترویج می‌کنند.»

او در پایان تأکید کرد: «قطب‌نمای ما اجماع ملت دموکراتیک است؛ جایی که همه خلق‌ها، هویت‌ها، باورها و فرهنگ‌هایی که ترکیه را می‌سازند، بتوانند آزادانه و برابر در کنار هم زندگی کنند.»

Live
Hide picture