مطبوعات عربی: «تحولات غیرمنتظره در میان متحدان ترکیه و پیامدهای انتخابات عراق»

مطبوعات عربی در شماره‌های امروز خود به مجموعه‌ای از تحولات مهم منطقه‌ای پرداخته‌اند؛ از دگرگونی‌های سریع در رابطه ترکیه با متحدانش در قفقاز تا پیامدهای سیاسی انتخابات اخیر عراق.

فاصله گرفتن متحدان ترکیه و فشارهای ژئوپلیتیک جدید

روزنامه «النهار» چاپ لبنان در گزارشی، تحولات اخیر در روابط ترکیه با برخی نزدیک‌ترین شرکای خود را «آشفته» توصیف کرده است.

این روزنامه می‌نویسد که تحویل موشک‌های پیشرفته اسرائیلی از نوع «سی‌بریکر» به آذربایجان، موجی از نگرانی در محافل سیاسی ترکیه ایجاد کرده؛ نگرانی از آن جهت که با وجود در دسترس بودن سامانه‌های مشابه ترکیه از جمله موشک «أطمجه»، باکو در حال فاصله گرفتن از انحصار تسلیحاتی آنکارا است.

النهار همچنین به تصمیم ناگهانی قزاقستان برای پیوستن به «توافقات ابراهیم» اشاره کرده و آن را عاملی دانسته که وزن فشارها بر آنکارا را افزایش می‌دهد؛ زیرا ترکیه این کشور را یکی از مهم‌ترین شرکای راهبردی خود در چارچوب «شورای کشورهای ترک» می‌داند.

این روزنامه تأکید می‌کند که مجموع این تحولات، سؤالات دشواری را پیش روی دولت ترکیه قرار داده؛ از جمله اینکه آنکارا تا چه اندازه توان حفظ نفوذ منطقه‌ای گذشته خود را در شرایطی دارد که متحدانش به‌تدریج به همکاری‌های گسترده‌تر با اسرائیل روی می‌آورند.

انتخابات عراق؛ گامی در مسیر دموکراسی و نیاز به اجماع سیاسی

در مقابل، نشریه «المجلة» سعودی بخش مهمی از گزارش امروز خود را به انتخابات اخیر عراق اختصاص داده است.

این نشریه با اشاره به اعلام نتایج نهایی، انتخابات را «گامی تازه در مسیر دموکراسی» توصیف کرده و نوشته است که عراق وارد مرحله سیاسی جدیدی شده که تشکیل دولت در آن نیازمند توافقات گسترده میان احزاب است.

این نشریه تأکید کرده که کسب اکثریت نسبی توسط محمد شیاع السودانی برای تشکیل دولتی پایدار کافی نیست و او ناچار خواهد بود حمایت دیگر بلوک‌ها را جلب کند تا از تکرار بن‌بست‌های سیاسی گذشته جلوگیری شود.

المجلة با وجود اعتراضات و شکایات انتخاباتی، روند رأی‌گیری را نشانه‌ای از «اصرار دولت عراق بر تثبیت مسیر نهادی و کاهش نفوذ بی‌ثبات‌کننده خارجی و فساد ساختاری» توصیف کرده است؛ روندی که در صورت تداوم، می‌تواند خطوط اصلی یک نظام سیاسی چندصدایی و بالغ‌تر را در عراق ترسیم کند.

در پایان، مطبوعات عربی بر این نکته اتفاق نظر دارند که منطقه در آستانه مرحله‌ای حساس قرار گرفته که در آن، تغییر آرایش متحدان، رقابت نیروهای منطقه‌ای و روندهای انتخاباتی، شکل تازه‌ای از موازنه‌های سیاسی غرب آسیا را رقم می‌زند.

Live
Hide picture