مرال دانش‌بشتاش: کمیسیون باید پیش از اول اکتبر با عبدالله اوجالان دیدار کند

مرال دانش‌بشتاش، سخنگوی مشترک کنگره دموکراتیک خلق‌ها (HDK) و نماینده حزب دموکراسی و برابری خلق‌ها (دم‌پارتی) در مجلس ترکیه، با تأکید بر لزوم دیدار کمیسیون «همبستگی ملی، برادری و دموکراسی» با عبدالله اوجالان، رهبر خلق کورد، گفت: «اگر کمیسیون به امرالی نرود، باید آقای اوجالان شخصاً به مجلس بیاید و دیدگاه‌هایش را ارائه کند.»

این کمیسیون که برای بررسی راهکارهای حل مسئله کورد در پارلمان ترکیه تشکیل شده، تاکنون با خانواده‌های قربانیان درگیری‌ها، دانشگاهیان و نهادهای مدنی دیدار کرده است. با این حال، دانش‌بشتاش تأکید کرد که «چشم و گوش جامعه به دیدار این کمیسیون با عبدالله اوجالان دوخته شده است» و ادامه داد: «شنیدن دیدگاه‌های او در این مرحله حیاتی است.»

«ورود به مرحله جدید ضروری است»

دانش‌بشتاش با اشاره به لزوم عبور کمیسیون از مرحله مشاوره به سمت تدوین چارچوب حقوقی، گفت: «جامعه منتظر گام‌های مشخص است. باید قوانین دوره گذار تهیه شود؛ قوانینی که زمینه مشارکت افرادی را که سلاح زمین گذاشته‌اند در سیاست فراهم کند و آزادی آنان را تضمین نماید.»

او افزود که مشکلاتی مانند تداوم انتصاب قیم (گماشتگان دولتی) بر شهرداری‌ها، محدودیت‌های زبان مادری در حوزه عمومی و قوانین بحث‌برانگیزی همچون قانون مبارزه با ترور باید در دستور کار قرار گیرد.

«چرا هنوز به امرالی نرفته‌ایم؟»

سخنگوی مشترک کنگره دموکراتیک خلق‌ها با انتقاد از تعلل کمیسیون در دیدار با عبدالله اوجالان گفت: «ما با گروه‌ها و جریان‌های مختلف گفت‌وگو کرده‌ایم، اما هنوز با کسی که این روند را آغاز کرده دیداری صورت نگرفته است. این وضعیت غیرقابل پذیرش است و باید پیش از آغاز به کار پارلمان در اول اکتبر، دیداری با او انجام شود.»

او هشدار داد که نادیده گرفتن اوجالان «هیچ کمکی به حل مسئله کورد نخواهد کرد» و ادامه داد: «اگر کمیسیون قصد رفتن به امرالی را ندارد، آقای اوجالان می‌تواند همچون دیگران در مقابل کمیسیون حاضر شود و نظراتش را اعلام کند.»

«حساسیت‌های کوردها نادیده گرفته نشود»

دانش‌بشتاش همچنین نسبت به استناد برخی محافل به «حساسیت‌ها» برای توجیه عدم دیدار با اوجالان واکنش نشان داد و گفت: «اگر از حساسیت‌ها صحبت می‌شود، تنها حساسیت‌های مردم ترکیه در غرب کشور مطرح می‌گردد. پس حساسیت‌های ملت کورد چه می‌شود؟ مطالبات میلیون‌ها کورد که هزینه‌های سنگینی داده‌اند، در کجای این معادله قرار دارد؟»

او در پایان تأکید کرد: «هیچ بهانه‌ای برای به تعویق انداختن این دیدار وجود ندارد. عبدالله اوجالان یکی از اصلی‌ترین بازیگران این روند است و باید هرچه سریع‌تر دیدگاه‌های او شنیده شود.»

Live
Hide picture