دریاچه اورمیه در آستانه مرگ کامل؛ امیدی به احیای دریاچه نیست

روزنامه «توسعه ایرانی» در گزارشی با عنوان «هیچ امیدی به احیای دریاچه اورمیه نیست» نسبت به تداوم خشک شدن سریع این پهنه آبی هشدار داد و آن را یکی از فاجعه‌بارترین بحران‌های زیست‌محیطی ایران در دهه‌های اخیر دانست.

به گفته کارشناسان، در صورت ادامه روند کنونی، خشک شدن کامل دریاچه تا پایان تابستان امسال بسیار محتمل است. این مسئله نه تنها به نابودی منابع زیستی منطقه منجر خواهد شد، بلکه پیامدهایی مستقیم بر سلامت و معیشت میلیون‌ها نفر از ساکنان حاشیه دریاچه خواهد داشت.

در این گزارش، به نقل از دبیر شبکه تشکل‌های محیط زیست و منابع طبیعی کشور آمده است:

«اگر بخواهیم مقصر اصلی این فاجعه را مشخص کنیم، باید بگوییم که دولت به‌عنوان پیشانی حرکت، بیشترین اشتباهات را مرتکب شده و طلایه‌دار نابسامانی در میان نهادهای مسئول در خشک شدن دریاچه ارومیه است.»

از دریاچه‌ای جهانی تا تهدیدی برای سلامت عمومی

دریاچه اورمیه که زمانی عنوان بزرگ‌ترین دریاچه شور جهان را داشت، اکنون در آستانه نابودی کامل است. گزارش‌ها نشان می‌دهد کاهش بارندگی، برداشت بی‌رویه از منابع آب زیرزمینی، توسعه بی‌رویه کشاورزی و نبود سیاست‌های هماهنگ و بلندمدت، عوامل کلیدی در این بحران‌اند.

خشک شدن دریاچه تنها یک بحران زیست‌محیطی نیست؛ کارشناسان هشدار داده‌اند که تداوم این روند، موجب افزایش طوفان‌های نمکی، فرسایش خاک، تخلیه روستاها و مهاجرت اجباری خواهد شد. افزایش بیماری‌های تنفسی و پوستی نیز از دیگر پیامدهای هشداردهنده این وضعیت است.

امیدی هست؟

کارشناسان محیط زیست تأکید می‌کنند که بدون تغییرات اساسی در ساختار حکمرانی آب، کاهش سطح کشت، بازنگری در پروژه‌های سدسازی و اجرای جدی برنامه‌های احیای اکوسیستم، دریاچه اورمیه به نمادی از شکست مدیریت محیط زیستی در ایران تبدیل خواهد شد.

Live
Hide picture